Свободните радикали са нестабилни, подвижни молекули, които са естествен остатъчен продукт на множество метаболитни процеси в организма. В най-добрия случай тези радикали се обезвреждат от естествени антиоксиданти, налични в тялото.
За съжаление, градското ежедневие ни поставя в контакт с прекалено много замърсители и свободни радикали. Тялото няма капацитета да се справи с всички тях и в него започва да се натрупва оксидативен стрес.
Астаксантинът е натурален каротеноид, който придава червеникавия цвят на крила, сьомгата и оперението на фламингото. Известен е с високата си ефективност в борбата със свободните радикали. Поради структурата си, която може да свърже двупластова мембранна обвивка, астаксантинът предлага специализирана мембранна защита и увеличава устойчивостта на клетките към оксидативния стрес. За разлика от много други антиоксиданти, този обезврежда, както хидрофилни, така и хидрофобни свободни радикали.
Астаксантинът е наличен в естерифицирана и неестерифицирана форма. Естерификацията увеличава разтворимостта му и го прави по-стабилен. Естерифицираният астаксантин има по-висока антиоксидативна ефективност.
1 коментар