Всяка майка знае, че грижата за детето започва във вътреутробния период. Класическите добавки за бременни обикновено са фолиева киселина, магнезий и витамини. В последните няколко години все повече лекари говорят за важността на омега мастните киселини, особено за DHA. Разберете как този нутриент осигурява оптимално здраве и добро развитие на вашето дете от самото начало на живота му.
DHA изгражда здрави тела
Омега-3 DHA (докозахексаенова киселина) е дълговерижна полиненаситена мастна киселина, която е от решаващо значение за изграждането на гъвкави, функционални клетъчни мембрани и улесняване на здравословни имунни реакции през целия ни живот. С други думи, това е мазнина, която е свързана с доброто здраве на организма на най-базово ниво.
По време на развитието на плода, DHA бързо се натрупва в специфични тъкани, които продължават развитието си след раждането – мозък, очи, черен дроб, мастна (мазнина) и скелетна мускулатура. След като се роди бебето, DHA е важна за здравословното зрение, здравословното мозъчно развитие и здравата имунна система. Статистически майките с високи нива на DHA по време на бременност имат по-дълга бременност и по-малко преждевременни раждания. Бебетата, родени от тези майки, обикновено имат по-високо тегло при раждане, а визуалното и когнитивното им развитие е по-бързо.
Възникващи доказателства за DHA и бременност
Последните изследвания показват, че ползите от DHA по време на бременност може да не бъдат ограничени до мозъка и очите. Две нови изследвания предполагат, че DHA може също да повлияе на цялостното добро имунно състояние на детето и да регулира риска от алергии – и двете представляват все по-често срещани здравни проблеми за днешните деца.
DHA и детското затлъстяване
Децата с висок ИТМ са изложени на значителен риск от развитие на метаболитни проблеми като дисбаланс на кръвната захар, мастна чернодробна болест – всичко това, докато все още са в училищна възраст. Няколко наблюдателни проучвания показват, че високите нива на DHA по време на бременност и кърмене са свързани по-ниско детско затлъстяване, по-нисък BMI и по-голяма чиста мускулна маса.
Допълнителни доказателства за връзка между DHA и детското затлъстяване идват от скорошно интервенционно проучване, изследващо как DHA по време на бременност влияе върху по-късния здравословен статус на деца, родени от майки с повишен риск от затлъстяване, било поради затлъстяване или свързана с бременността повишена кръвна захар. Това проучване установява, че жените, които са приемали 800 mg DHA на ден по време на бременност и са кърмени, са имали деца със значително по-малко затлъстяване на до 7-годишна възраст в сравнение с жените, които не са кърмили или не са приемали DHA.
Въпреки тези обещаващи резултати, ролята на DHA при детското затлъстяване е неясна. Едно проучване изследва деца, родени от жени, които консумират 10 ml масло от ферментирал черен дроб на треска (2 чаени лъжички, ~ 800 mg DHA) на ден по време на бременност и в продължение на три месеца след раждането, докато кърмят. На седем години децата имат по-високо когнитивно функциониране, но техният ИТМ не се различава значително от децата, чиито майки не са приемали допълнително DHA. Така че все още е твърде рано да се правят заключения относно ефектите на DHA върху детския ИТМ. Тепърва ще разбираме дали добавянето на DHA по време на бременност е ефективна намеса за жени с висок риск от наднормено тегло или деца със затлъстяване.
DHA и алергии
Възможно е също така консумацията на допълнителна DHA по време на бременност да намали риска от развитие на определени имунни проблеми при децата. Наскоро, голямо, добре контролирано клинично проучване изследва деца, родени от майки, които са приемали 800 mg DHA по време на бременност, чиито родители имат диагностицирани алергии. Има два вида данни: съобщения за симптомите на детето и реакции към алергени при педиатричен кожен тест.
До шестгодишна възраст изследователите на проучването установяват, че родителите, чиито деца приемат DHA докладват за алергични симптоми по-рядко в сравнение с контролната група. Освен това, при теста за убождане на кожата, децата от групата на DHA са имали значително по-малко сенсибилизация към прахови акари в сравнение с контролната група (34% намаление).
Има и обещаващи, но статистически незначителни намаления в сенсибилизацията към фъстъци и кашу (съответно 38% и 48%). Шест други потенциални имунореактивни молекулярни вида не показват намаляване на чувствителността към DHA. Това клинично изследване илюстрира трудностите при достигане до „окончателни заключения“ относно ефекта на DHA върху сложни физически реакции.
Може би се чудите: Как може 34% намаление на чувствителността на прахови акари да бъде статистически значимо, докато по-големите намаления на чувствителността към фъстъци (38%) и кашу (48%) не са. Това е така, защото в контролната група има малък брой деца с чувствителност към фъстъци или кашу. Медицинските изследвания се смятат за достоверни, ако в тях участват достатъчен брой пациенти и резултатите от тях могат да бъдат пресъздадени отново и отново. Когато в едно изследване има малък на брой участници с даден симптом, данните, получени от тях са смятат за статистически по-незначими. Това са случаите, в които учените казват, че има нужда от още тестове, за да се говори за сериозно доказателство на дадена хипотеза.
DHA през последния триместър
Развиващото се бебе натрупва DHA през цялата бременност, но особено през последния триместър. От седмица 35 до седмица 40 плодът натрупва средно 45% повече тегло. За същия период DHA се натрупва с цели 840%. От седмица 35 до седмица 40 DHA се натрупва: 450% в скелета мускули, 570% в мозъка, 680% в черния дроб, 840% в мастната тъкан.
Тъй като плодът увеличава абсорбцията на DHA, тази киселина се губи в тялото на майката. Ако майката вече има нисък DHA статус, тогава това натрупване в последния момент я излага на риск от дефицит на DHA, което може да има сериозни последици.
Ниският DHA статус на майката при раждането е свързан с повишен риск от смущения в настроението след раждането (т.нар. постпартум депресия). Това е особено проблематично за майките, които възнамеряват да кърмят, тъй като дефицитът на DHA ще се отрази в млякото им и в крайна сметка може да подложи бебето на риск от дефицит на DHA. Трудно е да се каже с какъв запас от DHA се ражда бебе (въз основа на проучвания върху животни, може би 1-2 месеца). Невероятно е, че изследователите са успели да предвидят дефицит на DHA при двумесечни бебета според нивото на зрителната им острота. Новородените, които са имали дефицит на два месеца, също са имали по-ниски езикови умения на 18 месеца.
Добрата новина е, че майките, които консумират повече DHA само през последните няколко седмици от бременността, раждат бебета със значително по-високи нива на DHA. Това означава, че никога не е късно да увеличите приема на DHA.
DHA и последици за преждевременно раждане
Като се има предвид значението на последния триместър за феталното натрупване на DHA, може би се чудите какво означава това за бебета, родени преди назначения термин. Въпреки че такова раждане означава, че вашето бебе пропуска част от този период на натрупване на DHA в последния момент, осигуряването на нутриента чрез кърмата или чрез формула може да го компенсира. Многобройни клинични проучвания показват, че недоносените бебета, включително родените преди 28 седмици, се повлияват значително от добавките с DHA по отношение на по-кратък престой в болница, по-малък шанс за забавяне на развитието, подобрен имунитет и подобрено зрително развитие.
Как да добавим повече DHA в диетата си
Диетата на майката оказва значително влияние върху това колко DHA може да натрупа нейният плод и колко DHA има бебето й при раждането. Бременните жени, които ядат риба или които приемат добавки с DHA, раждат бебета със значително по-високи нива на киселината в сравнение с бебета, родени от майки, които не консумират подобри продукти.
Освен това тези по-високи нива на DHA при раждането са поддържани при кърмачето през първите няколко месеца от живота, за разлика от спада, който обикновено се наблюдава при бебета, чиито майки са пропускали рибните продукти. Приемът на DHA добавки или редовното ядене на мазна риба по време на бременност значително увеличава DHA при новороденото и в кърмата.
Чудесен начин да набавите на тялото си достатъчно DHA от натурален източник е маслото от крил. То съдържа и другата важна омега-3 мастна киселина EPA, както и астаксантин – антиоксидант, който регулира нивата на оксидативен стрес в тялото.
Безопасност на DHA по време на бременност
Разбира се, основната грижа при увеличаване на приема на DHA е дали съществува риск за безопасността за вашето неродено бебе или за вас. Бързият отговор е: Суплементирането с DHA по време на бременност е напълно безопасно. Ако имате съмнения или въпроси, разбира се, винаги можете да се консултирате с лекаря, който следи бременността ви.