Замисляли ли сте се колко по – различен би бил животът ви ако зрението ви беше нарушено? Или още по – лошо – ако не виждахте!? Зрението е това сетиво, което ни предоставя най – голяма и пълна картина за заобикалящия ни свят. Всъщност, с помощта на очите си получаваме приблизително 80% от информацията за случващото се около нас. И все пак голяма част от хората приемат зрението си като даденост, за която полагат грижи само ако настъпи проблем.
Както всичко останало, очите ни също са уязвими на множество негативни фактори, включително липса на сън, прекомерно взиране в екран, слънчево лъчение, стрес, прах и замърсители от околната среда. Освен това качеството на зрението може да бъде влошено или подсилено в зависимост от храните които поемаме. Едни от важните за зрението нутриенти са Омега – 3 мастните киселини.
Омега – 3 мастни киселини
Когато в храносмилателната система постъпят мазнини, организмът ги разгражда до мастни киселини. Те участват в редица биохимични процеси, имат съществена роля в поддържането на оптимално здраве и енергийния обмен. Ако в тялото няма достатъчно глюкоза, мастните киселини се използват като източник на енергия за клетките. Някои мастни киселини могат да бъдат синтезирани от организма, докато други трябва да си набавяме чрез храната. Мастните киселини, които тялото не може да синтезира само се наричат незаменими. В тази група попадат и Омега – 3 мастните киселини.
Същност на Омега – 3 мастните киселини
Омега – 3 са полиненаситени мастни киселини, които имат фундаментално значение за човешкото здраве. Те са основна съставна част на мембраните на всички клетки в човешкото тяло, важни са за формирането и функциите на мозъка и очите. Ежедневният прием на Омега – 3 мастни киселини:
- Насърчава метаболизма
- Спомага дейността на мозъка
- Подобрява състоянието на сърцето и нервната система
- Подсилва защитните функции на организма
- Заздравява чревната лигавица
- Подпомага очното здраве
Омега – 3 мастните киселини се делят на:
- Алфа – линоленова киселина (ALA)
- Ейкозапентаенова киселина (EPA)
- Докозахексаенова киселина (DHA)
Алфа – линоленовата киселина се среща в много храни (ядки, ядкови масла, семена идр.), но организмът не може директно да я използва за нуждите си. Всъщност, тя е прекурсор за EPA и DHА. Това означава, че за да бъде асимилирана, тя първо трябва да бъде превърната в ейкозапентаенова или докозахексаенова киселина.
EPA и DHA, от друга страна, са по – трудни за набавяне. Те се съдържат основно в по – мазните риби (скумрия, сьомга, риба тон, херинга, сардини), маслото от антарктически крил и в по – малки количества в някои ядки (орехи), в конопа и конопеното масло. Въпреки че тези есенциални нутриенти могат да се приемат чрез храната, изследванията показват, че повечето хора имат недостиг. Оптималното количество Омега – 3 е важно за здравето като цяло, и за състоянието на зрението в частност.
Омега – 3 и зрението
Както вече споменахме, Омега – 3 мастните киселини са особено важни за здравето на очите и доброто зрение. Докозахексаеновата киселина е най – изобилната мастна киселина в състава на мозъка. Освен това тя е основен градивен компонент на клетките на ретината на окото и една от важните съставки в слъзния филм.
Най – важното за ретината
Ретината е частта на окото, от която започва зрителният нерв. Тази най – вътрешна обвивка на очната ябълка е светлочувствителна. Функцията на ретината е да приеме светлината която навлиза в окото и да я преобразува в невронни сигнали. Това се случва с помощта на множество фото рецептори които отговарят за улавяне на фокусираната светлина, постъпила през очната леща. След като светлината бъде конвертирана в електрически сигнали, ретината я изпраща до мозъка посредством зрителния нерв. В края на този процес мозъкът формира образ, базиран на изпратените от ретината сигнали.
Както разбирате, ретината е изключително важна. Всяко увреждане на тази част от окото може значително да влоши зрението ви и дори да доведе до слепота. Именно поради тази причина е от съществено значение да се грижите за здравето на очите си и да им набавяте необходимите нутриенти.
Масло от крил за по – здрави очи
Маслото от крил е пълноценен източник на омега мастни киселини, витамини А и Е, холин, астаксантин, флавоноиди. То се добива от малки планктонни ракообразни, населяващи антарктическите води. Тези дребни морски животинки обитават изключително чисти води, което ги прави един от най – безопасните източници на EPA и DHA.
Развитие на зрението
Според редица изследвания DHA има фундаментална роля за развитието на зрението още в утробата. Това, наред с важността ѝ за формирането на мозъка, е една от главните причини на бременните жени да се препоръчват хранителни добавки с Омега – 3 мастни киселини. В следродилния период DHA продължава да влияе положително върху здравето на очите. Може би не ви е известно, че майчиното мляко също съдържа докозахексаеновата киселина. DHA се добавя и към някои млечни формули за кърмачета.
Съществуват проучвания, които доказват, че формулите обогатени с Омега – 3 подсилват зрението при малките бебета. Според данните, бебета които са били преждевременно родени и хранени с Омега – 3 обогатено мляко имат значително по – остро зрение от тези, приемали формула без тези мастни киселини. Съществуват и други изследвания, потвърждаващи благотворния ефект на Омега – 3 мастните киселини върху развитието на зрението и поддържането на добро очно здраве на по – късен етап.
Предпазване от очни заболявания
Високата концентрация на DHA в ретината е естествен показател за важността на тази мастна киселина за очното здраве. Омега – 3 мастните киселини са от тези нутриенти, които тялото има нужда да си набавя постоянно. Ако не приемаме необходимите количества чрез храната настъпва дефицит. Според научните данни от последните няколко десетилетия по – голямата част от населението на развитите страни страда от сериозен недостиг на Омега – 3. Както се досещате, този дефицит се отразява и върху състоянието на очите.
За DHA се знае, че допринася за здравето на мембраните на фоторецепторите в ретината, подпомага нейната цялост и насърчава зрителната функция. Още повече, докозахексаеновата киселина предпазва очите от сухота и глаукома. Като основна съставка на слъзната течност, DHA служи на окото като смазка и предпазен филм.
Изследване в което участват над 32 000 жени на възраст между 45 и 84 години открива, че тези с небалансирано съотношение между Омега – 3 и Омега – 6 са много по – застрашени от очна сухота. Освен че спомагат овлажняването на окото, Омега – 3 мастните киселини успокояват раздразнението и се борят с възпаленията.
Защо да приемате Нордик Крил ойл
Високата бионаличност и оптимално ниво на усвояване на незаменимите нутриенти в състава на Nordic Krill Oil прави маслото предпочитан продукт. Редовният му прием може да окаже благоприятен ефект при:
- Синдром на сухото око
- Ретинопатия
- Глаукома
- За понижаване на очното налягане
- За намаляване на дискомфорта от контактни лещи
- Катаракта
- За подобряване на зрителната острота
Ползите от приема на масло от крил не се ограничават до Омега мастните киселини. Съдържащият се астаксантин предпазва очите от увреждания свързани с излагане на ултравиолетово лъчение. Този червен каротеноид е мощен антиоксидант, който извежда свободните радикали и предпазва от дегенеративни промени и катаракта.
Този ефект се подсилва и от наличието на витамин А. Той е съществен за доброто зрение. Витаминът се грижи за нормалната функция на роговицата и образуването на родопсин. Родопсинът е светлочувствителен рецептор, отговорен за преобразуването на светлината в електрически сигнал. Това са само малка част от ползите от приема на масло от крил. Подробна информация за Nordic Krill Oil можете да намерите на нашия сайт.
Не чакайте зрението ви да се влоши. Погрижете за здравето на очите си още днес!