Крилът е вид зоопланктон, наподобяващ скарида, който обитава най – вече ледените океански води около Антарктида. Най – популярният вид крил е Антарктическият, но са познати още над 80 вида. Той е интегрална част от антарктическата екосистема, тъй като е основен хранителен източник за китове, тюлени, калмари, птици.
Освен че служи за прехрана на антарктическите обитатели, днес крилът се обособява като всепризнат и много надежден източник на омега – 3 мастни киселини. Както навярно знаете, омега – 3 са есенциални нутриенти, които човешкото тяло не може да синтезира самостоятелно. Ценните вещества участват в редица биохимични процеси в организма и са изключително важни за поддържането на добро здраве, но единственият начин да си ги набавим е чрез храната.
Известно е, че омега – 3 се съдържат в малки количества в ядките, някои семена и соята. Все пак най – добър източник на тези мастни киселини остават мазните риби и някои видове водорасли. В последните години, обаче, маслото от антарктически крил набира популярност като пълноценна алтернатива на рибеното масло.
Какво прави маслото от антарктически крил толкова специално
Популярността на дребните ракообразни в диетиката се дължи на няколко фактора.
На първо място маслото от антарктически крил се смята за по – добър и лесно усвоим източник на омега – 3 мастни киселини поради високата си бионаличност. За разлика от рибеното масло, съдържащите се в маслото от крил EPA и DHA (вид омега – 3 мастни киселини) са във фосфолипидна форма, благодарение на което безпроблемно преминават през клетъчните мембрани и с лекота се асимилират от организма.
Добивът на масло от крил подлежи на международна регулация, гарантираща етичността на процеса и опазването на биомасата. Всъщност, крилът е най – разпространеното многоклетъчно животно на планетата. Въпреки това уловът му се контролира със стриктно определени годишни квоти, които всички фирми са длъжни да спазват. Тези мерки осигуряват стабилност в екосистемата и икономическа сигурност за производителите.
Местообитанието на антарктическия крил гарантира чистия състав на полученото масло. Малките ракообразни животинки населяват чистите океански води, където са защитени от тежки метали и други токсини. Не на последно място, маслото от крил се възприема лесно от организма, без да предизвиква гадене и рефлукс. За сега не са известни странични ефекти, свързани с приема на масло от крил.
Масло от крил за по – добро здраве
Както вече споменахме, маслото от крил е отличен източник на омега – 3 мастни киселини. Благотворното въздействие на продукта, обаче, не се дължи само на тези есенциални вещества. В допълнение към EPA и DHA, крилът съдържа редица други мощни активни вещества:
- Омега – 6 и 9
- Вит. А
- Вит. Е
- Астаксантин (многопрофилен антиоксидант, който носи множество ползи за тялото)
- Холин
- Флавоноиди
Силата на EPA и DHA
Омега – 3 мастните киселини са основен градивен елемент на клетъчните мембрани. Те са полиненаситени мастни киселини, които имат пряко отношение към липидния метаболизъм и изразени противовъзпалителни свойства. Те се грижат също за здравето на нервната система, кожата и косата, както и на организма като цяло. Трите най – важни вида омега – 3 са ALA (алфа-линоленова киселина), EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина).
ALA се съдържа единствено в храни с растителен произход, но трудно се трансформира в EPA и DHA. Именно заради това много хора прибягват до прием на омега – 3 хранителни добавки. Най – висока концентрация на DHA има в ретината, мозъка и нервната система, където киселината участва в клетъчния строеж. EPA изпълнява антиинфламаторна функция като потиска синтеза на провъзпалителни вещества в тялото.
Крил ойл срещу възпаления
Вече споменахме, че омега – 3 мастните киселини са ефективно антиинфламаторно средство. Важното тук е, че EPA и DHA се борят с възпаленията от хроничен характер, които в дългосрочен план са предпоставка за развитие на сериозни здравословни проблеми, в т.ч. рак и кардиоваскуларни усложнения.
Като възпрепятстват производството на цитокини и ейкозаноиди, EPA и DHA подобряват цялостния възпалителен отговор на тялото. Благодарение на тези свойства, маслото от крил може да се използва в терапията на остри възпалителни процеси (артрит, язвен колит, астма), както и при лечение на Алцхаймер и атеросклероза.
Противовъзпалителните свойства на крил ойл се подсилват и от астаксантина. Това мощно противоокислително вещество се бори със свободните радикали, редуцира възпалението и насърчава чернодробната функция.
Крил ойл за здраво сърце
Един от най – сигурните начини да се предпазите от проблеми със сърдечно – съдовата система е като спазвате здравословни хранителни навици. Приемът на подходящи мастни киселини е основа за доброто сърдечно здраве. Особено важно е да се спазва оптимално съотношение между омега – 3 и – 6 (1:4), но в модерната диета количеството омега – 6 често е в пъти по – голямо от препоръчителното.
Приемът на омега – 3 суплементи помага в поддържане на хомеостаза, редуцира триглицеридните нива, понижава вероятността от отлагания и съсиреци в кръвоносните съдове, повишава нивата на HDL холестерола, балансира кръвното налягане.
Крил ойл за здрави очи
Ретината е част от окото, която трансформира навлизащата в него светлина в невронни сигнали, които в последствие се превръщат в образ. Една от главните структурни единици на ретината е именно DHA. Мастната киселина подобрява здравето на фоторецепторните мембрани в ретината и защитава от глаукома. Тя е съществен компонент в състава на слъзната течност и предпазва очите от сухота и раздразнение.
Установено е, че приемът на омега – 3 хранителни добавки по време на бременност подобрява зрителната функция и заздравява очите на бебетата. В следващите етапи на развитие DHA продължава да бъде есенциална за зрението и цялостното състояние на очите. Консумацията на DHA – богати храни и суплементи редуцира вероятността от развитие на макулна дегенерация в напреднала възраст.
Крил ойл за регулиране на теглото
Съществуват немалко изследвания, които доказват благотворния ефект на Омега – 3 мастните киселини в борбата с наднорменото тегло. Те стимулират клетъчната регенерация и подобряват здравето на стените на клетките. Оптималното клетъчно функциониране може да доведе до понижена способност на организма да усвоява глюкозата, а от там и до инсулинова резистентност. Приемът на крил ойл спомага за насърчаване на клетъчната чувствителност и предотвратяване на захарна болест, а от там и за превенция на асоциираното със състоянието повишаване на теглото. В допълнение, незаменимите мастни киселини и холинът в състава на маслото от крил регулират липидния метаболизъм.
Крил ойл като антидепресант
Депресията е тежко психо – емоционално състояние, което може да се провокира и задълбочи от широк спектър от фактори, в т.ч. и храната, която приемаме. Тежките депресивни състояния буквално блокират нормалния ритъм на живота и драстично влошават качеството му.
За щастие, през последните години много изследвания се фокусират върху холистичния подход за лечение и превенция на депресията. Резултатите показват, че състоянието може да бъде предотвратено чрез промяна в начина на живот. Придържането към спокоен начин на живот. Спокойното ежедневие, физическата активност и здравословните храни са основна предпоставка за добро психическо здраве.
Според научните данни, при хората страдащи от депресия се наблюдава дефицит на EPA и DHA. В изследване за ефекта на тези есенциални мастни киселини върху различни видове депресия, се оказва, че приемът на суплементи с EPA и DHA повлиява благоприятно симптомите на състоянието, независимо от приеманата доза.
Финални думи
Както става ясно от написаното до сега, омега – 3 мастните киселини имат пряко отношение към правилното функциониране на множество органи и системи в човешкото тяло. Високото съдържание на биоактивни вещества в маслото от крил го прави отличен източник както на есенциални мастни киселини, така и на други ценни нутриенти. Нордик крил ойл е природосъобразен и здравословен начин да снабдите организма си с нужната доза здраве!