Когато става въпрос за храносмилане всички автоматично започваме да мислим за стомаха. Всъщност основното предназначение на стомаха е механично – той стрива храната на гъста, хомогенна каша, която в последствие постъпва в червата където претърпява разграждане и усвояване. В сложния храносмилателен процес тънкото черво отговаря за абсорбацията на хранителните вещества. Доброто състояние на тънкото черво е жизненоважно за метаболизма, имунната система и общия тонус на организма.
Устройство на тънкото черво
Тънкото черво предствалява дълга тръба с множество гънки (примки), която се разполага в центъра на коремната кухина, между стомаха и дебелото черво. Дължината на тънкото черво при зрял човек може да варира, но е средно около 6-7 метра. Тънкото черво основно се разделя на три части:
Дванадесетопръстник
- Разполага се веднага след стомаха и бележи началото на тънкото черво
- Дълъг е 25-30см
- В него се изливат секретите от панкреаса и жлъчката
- Неутрализира киселините, които постъпват в стомаха чрез храната
- В него се абсорбира поетото желязо
Празно черво
- Представлява 2/5 от общото протежение на тънкото черво
- Гънките му са с предимно хоризонтално направление
- Тук се усвояват по – голямата част от поетите хранителни вещества
Хълбочно черво
- Това е най – дългият сегмент на тънкото черво
- Преобладават примки с вертикално направление
- Тук се осъществява усвояването на витамин В12
- Грижи се за асимилирането на жлъчни соли
Функции на тънкото черво
В рамките на едно денонощие жлезите които се намират в тънкото черво отделят по 2-3 литра алкален сок, богат на ензими. Това се случва посредством хормона секретин, който предизвиква секрецията на бикарбонати. Предназначението на този сок е да неутрализира киселините.
В тънкото черво се извършва химическото разграждане на белтъци, мазнини и въглехидрати, постъпващи с преработената в стомаха храна. Храносмилателните ензими, необходими за този процес се секретират от панкреаса и навлизат в дуоденома в отговор на секретирания холецистокинин (хормон, произвеждан в тънкото черво), който се отделя при постъпването на храна. Правилното ензимно декомпозиране задължително, за да може храната да бъде усвоена добре.
Чревната мукоза (стената на тънкото черво) е съставена от няколко пласта, разположени един върху друг и има множество гънки. Контактната повърхност на мукозата е осеяна с множество власинки, които увеличават многократно абсорбционната площ на тънкото черво и в резултат на това в него се резорбират хранителни вещества. Проникването на нискомолекулни хранителни вещества от тънкото черво в кръвоносната система и доставянето им до различните части на тялото се нарича дифузия.
По време на храносмилането в тънкото черво протичат интензивни движения на мускулатурата, посредством които храната се изтласква по продължението му.
- Махаловидни движения. Съдействат смесването на хранителен химус с чревен сок и допринасят за ефективната резорбция на хранителни вещества.
- Перисталтичната вълна гарантира еднопосочно придвижване на чревното съдържимо и изтласква към дебелото черво неразградените и неусвоени вещества. Перисталтиката се усилва след като сме яли заради разтягането на стомаха и постъпването на химус в дуоденома.
- Сегментни движения. Размесват храната с ензимно обогатените храносмилателни сокове и забавят придвижването и към дебелото черво, за да се осигури качествена резорбция на разградените вещества.
Освен гореизброените функции, тънкото черво е и есенциален компонент на имунната система. Поради засиленото въздействие на антигенни структури (токсини, бактерии, паразити и др.) върху епителната повърхнина на червото, в него са разположени голям брой имунологично активни клетки и пробиотици. Под въздействието на постъпващите вещества тези клетки създават локален имунен отговор, за да задействат защитните реакции на организма.
Симптоми за нарушена чревна функция
Самият Хипократ е вярвал, че всички болести произтичат от червата. Както вече сте разбрали тънкото черво е от първостепенно значение за ефикасното усвояване на полезни вещества и всеки дисбаланс във функциите му може да предизвика сериозни проблеми за здравето. Заболяванията на тънкото черво имат вроден, туморен, функционален или възпалителен характер. Обикновено диагностицирането на вродени състояния става през първите години от живота, а туморните се развиват по-скоро в напреднала възраст. При нарушения от функционален и/или възпалителен характер често се наблюдават симптоми като:
- Усещане за тежест
- Коремна болка
- Дискомфорт след хранене
- Повръщане
- Диария
- Подуване
- Необичайна загуба на тегло
- Кожни проблеми
- Отпадналост
- Хормонален дисбаланс
- Непоносимост към глутен, лактоза, казеин
Сред главните причини за проблеми на тънкото черво са отслабена мускулна дейност на червото, преплитане на червата, диабет, склеродерма, дивертикули на дебелото черво, свръхратеж на бактерии, отслабена имунна система, прием на химически лекарства, антибиотици, неправилно хранене, дефицит на витамин В12.
Витамин В12 спомага производството на храносмилателни ензими и недостигът му води до затруднения с разграждането и абсорбцията на хранителни вещества. В допълнение той редуцира нивата на вредни патогени в червата и облекчава възпалителните процеси. Други свойства на витамин В12 са поддръжката на нервните окончания и кръвоносните клетки.
Пречистване и поддръжка на тънкото черво
Още в древни времена хората са знаели, че чревното здраве е основна предпоставка за пълноценен и дълъг живот. Предлагаме ви няколко метода за ежедневна грижа и пречистване на тънкото и черво.
Гладуване
Гладуването е ефикасен метод за пречистване на храносмилателния тракт и в частност тънкто черво. Едва след няколко часа неприемане на храна коремът ни започва да къркори и чревната перисталтика се засилва. В този процес мускулатурата на тънкото черво започва интензивно изтласкване на химуса и изхвърляне на задържаната хранителна каша. Когато спазваме пост поне 13-14 часа червата интензивно се прочистват и в организма настъпва процес на детоксикация.
Ленено брашно
Лененото семе е богато на фибри, белтъничи, калций, калий, магнезий, фосфор, манган, Омега мастни киселини, витамини А,Е,D,В. За да бъдат извлечени всички ползи от семете, обаче, е нужно да го смелите. Лененото брашно спомага изхвърлянето на слуз, паразити, фекални камъни, токсини без да нарушава чревната микрофлора. Освен това оказва благоприятен ефект върху липидния метаболизъм, нормализира теглото, намалява нивата на холестерол и др. Прочистване на тънкото черво може да направите 3 седмици замествате закуската си със смес от ленено брашно и кисело мляко/кефир по следната схема:
- Седмица 1: 1с.л. ленено брашно + 100мл. кисело мляко/кефир
- Седмица 2: 2с.л. ленено брашно + 100мл. кисело мляко/кефир
- Седмица 3: 3с.л. ленено брашно + 150мл. кисело мляко/кефир
Важно е да приемате поне 2 литра вода, за да избегнете задръстване на червата, тъй като лененото брашно абсорбира голямо количетво течности. Желателно е да използвате прясно смляно семе.
Ежедневна грижа за червата
- Дъвчете старателно. Храносмилането стартира в устата, а ензимите които постъпват в храната със слюнката подпомагат понататъшното абсорбиране на нутриенти
- Хранете се балансирано и на малки порции
- Приемайте поне 2 литра течности на ден
- Избягвайте консумацията на течности докато се храните, защото с приема им се разреждат храносмилателните сокове и така се забавя метаболизма.
- Снабдявайте организма с витамин В12 (черен дроб, риба, месо, яйца, кисело мляко, овесени ядки)
- Приемайте храни, богати на пробиотици, като кефир, кисело мляко, кисело зеле, комбуча, кимчи и др.
- Приемайте напитките на стайна температура или топли
- Приемайте достатъчно Омега-3 мастни киселини с храната, за да си осигурите правилна липидна обмяна. Маслото от крил предоставя пълен спектър от омега мастни киселини и е здравословен избор за запълване на Омега-3 дефицитите, които са често срещани.
- Яжте богати на влакнини храни, включително бобови, овесени ядки, кафяв ориз, киноа, чиа, броколи, карфиол, зеле и др.
Интересни факти
- Съвременните перилни препарати съдържат ензими, сходни на тези, произвеждани от тънкото черво.
- Разгъната площ на тънкото черво е с размерите на тенис корт.
- Женското тънко черво е по-дълго от мъжкото: 7,1 м.-жени, 6,9м.-мъже.
- През живота си поглъщаме средно 35-40 тона храна.