Омега-3 са семейство от есенциални мастни киселини, които намират десетки приложения и могат значително да подобрят човешкото здраве. Тъй като тялото ви не може да ги произвежда самостоятелно, трябва да ги получите от диетата си.
Трите най-важни типа омега-3 киселини са ALA (алфа-линоленова киселина), DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина). ALA се среща главно в растенията, докато DHA и EPA се срещат най-вече в животински храни и водорасли. Общите храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини включват тлъста риба, рибени масла, ленени семена, чиа семена, ленено масло и орехи. За хора, които не ядат много от тези храни, често се препоръчва омега-3 добавка, като масло от крил.
Защо здравето на чревния микробиом е толкова важно
Все повече лекари и нутриционисти говорят за чревния микробиом и добрия му баланс. Защо червата получават толкова внимание от експертите? Защото състоянието им е по-важно, отколкото сме смятали. Микробиомът е основата на здравето ни.
Той се състои от две основни категории бактерии. Едните са изключително полезни за здравето. Те са познати като пробиотици. Другите могат да нанесат сериозни щети не само на храносмилателната, но и на всички други системи. Наричаме ги патогени. Тези две категории живеят във фин, динамичен баланс в червата ни. Вредните бактерии не могат да бъдат напълно премахнати, но въздействието им може и трябва да бъде неутрализирано, като си осигуряваме достатъчно пробиотици.
Важността на чревния микробиом
Червата определят не само храносмилателните и метаболитни процеси. Балансираният чревен микробиом е пряко свързан с имунната ни система. Докато патогените ни разболяват, пробиотиците тренират тялото кога е адекватно да задейства имунен отговор, за да се защити. Освен това, в червата се синтезират голяма част от невротрансмитерите ни. Цели 90% от серотонина се произвежда в храносмилателната система. Настроението и психическото ни здраве зависи пряко от състоянието на червата.
Когато разполагаме с достатъчно пробиотици, вътрешните възпаления намаляват. Това води до по-здрава и красива кожа (с по-малък риск от акне, розацея и други заболявания), по-добро вагинално здраве при жените и по-малък риск от автоимунни състояния. И това е само върхът на айсберга. Колкото повече изследвания правят експертите, толкова повече разбират важността на чревния микробиом.
Какво нарушава баланса на червата
В градската среда има твърде много фактори, които нарушават баланса на червата. Мръсният въздух, ниското качество на водата и храната са ключови. Високите нива на стрес и недостатъчната почивка също имат пряко въздействие върху пробиотичните ни нива.
Полезните бактерии значително намаляват след прием на антибиотици, както и при редовна употреба на антибактериални измивни препарати. Именно за това след антибиотично лечение експертите препоръчват прием на пробиотична хранителна добавка.
Въпреки че добавките са чудесен начин да си осигурите достатъчни количества от полезните бактерии, те не са достатъчни сами по себе си. Основата на доброто чревно здраве е храната, която консумираме. Необходимо е тя да е разнообразна, с натурален произход и приготвена правилно.
Какво общо имат омега-3 със стомашното здраве
Начинът ни на хранене е един от основните фактори, които влияят на чревния микробиом. Това не е тайна за никого. В наши дни множество експерти са фокусирани върху това да установят как конкретни хранителни вещества могат да подобрят или влошат баланса на бактериите, живеещи в червата. Съвременни медицински изследвания установяват връзка между есенциалните омега-3 мастни киселини, особено DHA (докозахексаенова киселина), и разнообразието на чревния микробиом при здрави възрастни хора.
Ново рандомизирано клинично проучване, ръководено от д-р Марк Хъл от Института по биомедицински и клинични науки към Университета в Лийдс (Обединеното кралство), установи, че ежедневният прием на 4g ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина може да доведе до обратими промени в специфичните чревни бактерии.
И това е само едно от множеството изследвания, които наблюдават действието на омега-3 мастните киселини върху чревното здраве. Доминиращото мнение на специалистите е, че индивидуалните нужди и начин на живот на всеки пациент не влияят на ефекта от омега-3. С други думи, независимо от хранителните ви навици и цялостния ви начин на живот, тези мазнини ще имат положителен ефект върху състоянието на микробиома ви.
Как да си набавяме омега-3 мастни киселини
Истината е, че за да набавите на тялото си нужните му 4 грама омега-3 мастни киселини, ще трябва да консумирате значителни количества риба или морски дарове. Това количество DHA и EPA се съдържат в 100 гр сардини, например. Повечето хора не биха могли да променят начина си на хранене толкова драстично. Тук на помощ идват хранителните добавки.
Когато говорим за омега-3 продукти, пазарът предлага голямо разнообразие от добавки. Класическият метод да си набавите тези киселини е като приемате рибено масло. То, за съжаление, рядко е висококачествено. Малко са производителите, които могат да гарантират произхода на използваната суровина. За съжаление, замърсяването на световния океан поставя съвременните хора пред сериозна дилема – дали да консумират така полезната риба и да рискуват прием на тежки метали и екологични замърсители или да се лишат от нея и всичките й ползи.
Добрата новина е, че има и друг метод да си набавяте омега-3 мастни киселини. При това без да се притеснявате за нежелани странични ефекти и без неприятен аромат и вкус на риба. Крил ойл е натурална хранителна добавка, която се получава малки ракообразни планктони, които представляват най-голямата биомаса на планетата ни. Крилът е уникален вид, който живее в дълбоките участъци на океана. Той остава незасегнат от замърсители и тежки метали и служи за храна на множество различни риби и морски обитатели.
Крилът се използва за производството на специално масло от 70-те години на миналия век. От 80те години пък за улова му има специализирани нормативи, които гарантират нормалните популации на вида. След като бъде уловен, крилът се обработва със съвременна технология, за да получи ценното масло.
Маслото от крил е богато на омега-3 мастни киселини и множество антиоксиданти. Големият бонус на този продукт е, че малко количество от него ви дарява необходимите дневни нива на важните киселини. При това, без неприятен вкус и мирис. Крил ойл можете да приемате дневно. Редовната консумация на маслото ще доведе до по-добро храносмилателно здраве, ще намал риска от сърдечни проблеми, ще подобри настроението и ще регулира теглото ви.
Извод
Балансът на чревния микробиом е основата на оптималното здраве на всички нива. За да сте сигурни, че се радвате на балансирана микробиота, осигурете на тялото си разнообразна и пълноценна диета, която включва омега-3 мастни киселини.
2 коментара