Човешкото тяло представлява неповторима система, в която непрестанно протичат хиляди биохимични процеси. Организмите ни започват да работят в момента на зачеването ни и не спират, дори за секунда, до последния ни дъх. „Машината човек“ е толкова уникална, че може да работи без храна и вода повече от 20 дни (моля не експериментирайте без предварителна подготовка и солидна информация по темата), като междувременно се пречиства и регенерира. Въпреки невероятните си свойства, обаче, нашите тела все пак имат нужда от подкрепата ни, за да функционират правилно и да поддържат състояние на хомеостаза. Един от основните начини да се отблагодарим на организмите си за неуморната работа е като им осигурим балансирана диета, богата на есенциални мастни киселини.
Есенциални мастни киселини
Есенциалните мастни киселини (ЕМК) са „есенциални“, или незаменими, защото човешкият организъм не би могъл га функционира ако те липсват. Тези жизненоважни съставки са градивен елемент на липидите и по този начин участват в строежа на клетъчните стени и мембрани. Те са част от тъканния метаболизъм, тъй като стимулират синтеза на простагландини (вещества, сходни с хормоните) и предпазват клетките от неблагоприятното въздействие на токсични вещества, бактериални и вирусни инфекции.
Понятието „есенциални мастни киселини“ се отнася до групата на полиненаситените МК, от които най-важни за човешкия организъм са:
- Омега-6 (ARA, LA, GLA) МК
- Омега-3 (EPA, DHA, ALA) МК
За да се радваме на добро здраве, СЗО съветва съотношението между Омега-6 и -3 да не надвишава 4:1. Установено е, че прекомерното потребление на Омега-6 предизвиква възпалителни процеси, а от там и здравословни проблеми. Въпреки това статистическите данни показват, че в т.нар. Западна диета количеството Омега-6 надвишава многократно препоръчителните дози. Омега-9 са мононаситени МК, и организмът ни може да ги синтезира, следователно те не се числят към есенциалната група. Все пак, съществуват редица здравни ползи, свързани с консумацията им, включително редуциране на LDL-холестерола, нервна защита, сърдечно-съдова протекция. Съдържат се в масла с растителен произход, ядки, семена.
Ползи от Омега мастните киселини
Стремейки се да се придържате към балансиран хранителен режим, богат на екологични растителни и животински продукти, значително ще подобрите здравословното си състояние. Ако искате да сте сигурни, че диетата ви съдържа балансирано количество ЕМК, се откажете от полуфабрикатите, транс мазнините и захарните изделия. Наблягайте на пресните, мазни риби, суровите ядки и семена и студено пресованите растителни масла, най-добре с органичен произход. Някои от здравословните ползи, свързани с консумацията на ЕМК са:
- Притежават кардиопротективни свойства
- Балансират HDL холестерола
- Регулират систолното и диастолно налягане (познато като „кръвно“)
- Важни са за мозъчното развитие и поддържане на добро психично здраве
- Снижават вероятността от развитие на дегенеративни мозъчни болести
- Подобряват липидния баланс и стимулират топенето на тлъстините, заобикалящи органите
- Възпрепятстват разрастването на вътрешни възпаления
- Подобряват артритната симптоматика
- Имат имунорегулиращ ефект
- Подпомагат чревната микробиота
- Регулират обмяната на веществата
- Спомагат за поддържане на здравословно тегло и др.
ЕМК са задължителен елемент на всяка диета, а здравословните им ползи са неоспорими. За съжаление, обаче, телата ни нямат способността да синтезират тези така важни вещества от само себе си. Ето защо е необходимо ежедневно да си ги набавяме чрез храната или с помощта на хранителни добавки. За наша радост и облекчение, природата отново се е погрижила лесно и достъпно да се снабдим с необходимите ни нутриенти. В следващите редове ви представяме 3 растителни масла с високо съдържание на Омега мастни киселини, които лесно можете да включите в ежедневното си меню.
Масло от конопено семе
Конопеното масло се добива чрез пресоване на семена от индустриален коноп. Най-полезният избор е студено пресовано масло, тъй като само то запазва всички активни вещества и нутриенти на растението. Освен че пълноценното конопено масло съдържа канабиноиди и терпени, то е и най-балансираният източник на есенциални мастни киселини в растителния свят. Съотношението на Омега-6 и -3 МК в състава му е 3 към 1, което го прави почти съвършено. Други активни вещества в състава на маслото са: белтъчини (вкл. едестин), витамини (А, С, D, В1,2,3,6), минерали (калций, магнезий, натрий, сяра, желязо, фосфор), влакнини, хлорофил, омега-9. Ето защо маслото от Канабис Сатива е предпочитано средство за поддържане функциите на мозъка, и организма като цяло.
Всеки, който по една или друга причина предпочита растителни продукти (пред масло от крил, рибено масло или други морски дарове) може да заложи на пълноспектърно масло от коноп със CBD. CBD, или канабидиол, е непсихотропна биоактивна съставка на конопа, която естествено стимулира Ендоканабиноидната система (ЕКС). ЕКС е витална система, функциониращата във всеки жив организъм, която се грижи за естествения баланс между всички жизненоважни системи в човешкото тяло. Благодарение на богатия си химичен състав и синергичното въздействие на съставките, маслото от коноп:
- Идеален източник на лесно усвоими белтъци, особено подходящ за вегетарианци и вегани.
- Здравословно и ефикасно средство за превенция и лечение на хипертония.
- Предотвратява артериалното запушване.
- Ефективно при болка от хроничен характер. Действа антиинфламаторно и аналгетично.
- Успокоява болезнеността и сковаността, причинени от артрит.
- Успокоява нервната система.
- Благоприятства клетъчната регенерация.
- Има доказателства, че предотвратява и лекува злокачествени тумори.
- Облекчава чувството на гадене.
- Поддържа нормалното протичане на метаболитните процеси в мозъка.
- Подкрепя имунните функции на организма.
- Намира широко приложение в козметиката, тъй като съставът му наподобява кожните липиди.
Ленено масло
Маслото от ленено семе се радва на голяма популярност, благодарение на изобилието от фибри и витамини и наличието на ЕМК. Отново ви препоръчваме да избирайте студено пресован, органичен вариант, за да извлечете максимума от ползите му. В допълнение към здравословните влакнини и Омега-6 и -3, лененото масло съдържа и Олеинова киселина (Омега-9), В-витамини, витамин К, ретинол, токоферол.
Съдържащите се Омега-9 МК допринасят за предпазване от атеросклероза, подсилват имунния отговор на организма в случай на инфекции или други дразнители, подобряват асимилирането на глюкозата в кръвта. Други полезни свойства на лененото масло включват:
- Ефективно средство за подобряване на гастритна и колитна симптоматика
- Бори се с хроничния запек
- Потиска образуването на киселини
- Прочиства от глисти
- Има кардио – протективни свойства
- Подобрява метаболизма
- Подпомага топенето на излишни мазнини
- Подобрява хормоналния баланс
- Ефикасна превенция за колоректален рак и рак на гърдата
Може да използвате лененото масло и за периодично прочистване на стомашно-чревния тракт. Всяка сутрин, в продължение на три седмици, приемайте ленено масло на гладно. Започнете с 1 ч.л. и постепенно увеличавайте дозата, достигайки 1 с.л. Ако ароматът не ви понася, комбинирайте с прясно изцеден лимонов сок.
Орехово масло
Маслото от орехи е здравословен и вкусен източник на Омега-3 МК и предоставя на организма всички ползи, свързани с консумацията им, включително:
- Съхранява паметта чрез невронна протекция
- Снижава триглицеридните стойности
- Минимизира вероятността от развитие на сърдечните болести
- Стопира алергиите
- Подобрява зрението
- Възпрепятства заболяване от Паркинсонова болест и Алцхаймер
- Прочиства кръвоносните съдове от плаки и др.
Тук отново наблягаме на важността на студеното пресоване и биологичния произход на продукти. Този метод на екстракция гарантира запазване на всички вкусови и биохимични свойства на вложените суровини. Натуралното орехово масло съдържа още и изобилие от фитонутриенти и витамини (В1,2,3, С). Богато е още и на антиоксиданти и минерали (селен, цинк, желязо, калций, магнезий, фосфор). Изобилният състав на маслото от орехи осигурява ефективна антибактериална, противовирусна и антиинфламаторна защита. Ежедневната му консумация значително отлага естествените процеси на стареене и компенсира недостига на Омега-3 в съвременната диета. Освен всичко друго, ореховото масло има плътен вкус и незаменим ядков аромат.
Други източници на есенциални мастни киселини
Омега-3 мастните киселини се съдържат най-вече в мазни риби (скумрия, сьомга, херинга, сардини, треска), хайвер, семена от чия и лен, масло от крил. Нордик Крил Ойл съдържа пълния спектър незаменими мастни киселини, извлечени чрез уникална, природосъобразна технология, която съхранява всички полезни свойства на маслото. Повече за ползите от консумацията на Нордик Крил Ойл прочетете тук.
Омега-6 МК, от друга страна, са най-вече с растителен произход. Срещат се в соята, слънчогледа, ядки (бадеми, кашу, орехи), растителните масла, яйцата и др.
Холистичния подход е най-сигурният начин за поддържане на оптимално здраве и пълноценен живот. Заложете на здравословни хранителни навици, движение, хидратация , редуцирайте стреса.