Холестеролът е вещество, подобно на мазнина, което се намира във всяка клетка в нашето тяло. Той изпълнява важни функции за нормалното функциониране на организма. Въпреки това, високите нива на холестерол, особено на липопротеините с ниска плътност (LDL), могат да имат негативни последици върху нашето здраве.
„Лошият“ холестерол има връзка с развитието на атеросклероза – заболяване, при което се образуват натрупвания от мазнини на стените на кръвоносните съдове. Тези натрупвания могат да създадат препятствия за нормалния поток на кръвта и да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания като ангина пекторис, инфаркт на миокарда и инсулт. За да поддържаме здравето на сърдечно-съдовата система е важно да понижим риска от повишаване на холестерола.
Защо нивата на холестерола трябва да бъдат понижени?
Холестеролът е от съществено значение за създаването на клетъчни мембрани, производството на някои хормони и синтеза на витамин D. Всъщност, тялото ни произвежда определено количество холестерол самостоятелно, но също така го приемаме и чрез храната, която консумираме.
Важно е холестеролът да се регулира, за да се поддържа в нормални граници. Високите нива на LDL холестерол могат да причинят развитието на мастни отлагания, известни като плаки, водещи до запушени артерии. Нерегулираният холестерол може да доведе до усложнения като инсулт или инфаркт.
Нивата на холестерола се измерват в милиграми на децилитър (mg/dL). Обикновено те се проверяват с помощта на тест, наречен липиден профил:
- LDL понякога се нарича „лош“ холестерол, защото може да доведе до мастни запушвания в артериите. Прието е, че LDL трябва да бъде около 100 mg/dL.
- HDL е съкращението за липопротеини с висока плътност. Това понякога се нарича „добър“ холестерол, защото може да помогне за изчистването на LDL холестерола. Поддържането на нормални нива на HDL намалява риска от развитието на инсулт или инфаркт. Нивата на HDL трябва да бъдат около 40 mg/dL при мъжете и 50 mg/dL при жените.
- Триглицеридите са вид мазнини в кръвта, които тялото използва за енергия. Те са различни от холестерола, но повишените им нива в комбинация с нисък HDL холестерол или високи нива на LDL холестерол, може да увеличи риска от инфаркт и инсулт. Препоръчва се нивата на триглицеридите да са под 150 mg/dL.
- Общият холестерол измерва всички различни видове мазнини (липиди) в кръвта. Това включва LDL, HDL, триглицериди и някои по-рядко срещани вещества. Нивото на общия холестерол трябва да е около 150 mg/dL.
Хранителни добавки за понижаване на холестерола
Следването на здравословна диета, физическата активност и избягването на вредни навици са препоръчителни начини за управление на холестерола. Има и някои добавки, които могат да помогнат за понижаване на холестерола. Предстои да разберем кои са те.
- Червен ориз (дрожди)
Червеният ориз е хранителна добавка, която се използва в традиционната китайска медицина. В зависимост от това как се отглеждат, дрождите могат да произведат вещество, наречено монаколин К. Монаколин К е естествено срещаща се форма на лекарството за понижаване на холестерола – ловастатин.
Доказано е, че екстрактът от червен дрожден ориз намалява LDL холестерола между 15% и 25% за около два месеца. Ефектът обаче зависи от количеството монаколин К в добавката.
- Берберин
Берберинът също се използва от векове в традиционната китайска медицина. Добива се от части на определени растения и се приема под формата на хранителна добавка. Научно е доказано, че берберинът намалява не само нивата на LDL (лошият холестерол), но и триглицеридите. Въпреки това, точният механизъм на действие на берберинът в тялото не е напълно изяснен.
- Рибено масло
Рибата е източник на омега-3 мастни киселини, които подобряват нивата на холестерола. Рибеното масло от черен дроб и маслото от крил също се предлагат като хранителни добавки. Приемът на високи дози омега-3 мастни киселини може да помогне за намаляване на нивата на триглицеридите в кръвта. Едно изследване от 2017 г. сравнява групи доброволци, приемащи добавки с рибено масло и хора, които се придържат към консумация на прясна риба. И двете групи отчитат значително по-ниски нива на общ холестерол и триглицериди в кръвта. Въпреки това, при групата, която е консумирала прясна риба се отчитат по-отчетливи здравословни ползи.
- Чесън
Чесънът е известен като една от най-старите хранителни добавки в света. Смята се, че помага за намаляване не само на кръвното налягане, но и на нивата на холестерола. Може да се консумира в различни форми – суров или на прах. Маслото от чесън също се използва в здравословното хранене.
Повечето изследвания показват, че чесънът е ефективен в намаляването на холестерола. Научните изследвания показват, че чесънът може да намали общия холестерол със 7,4–29,8 mg/dL и понижава нивата на LDL с 5% до 10%.
Ефектът на чесъна може да варира в зависимост от пола, възрастта и други здравословни фактори, както и от конкретния вид и дозата на хранителната добавка.
- Разтворими фибри
Приемът на достатъчно количество фибри е важен за здравето и може да помогне при контрола върху холестерола. Разтворимите фибри се срещат в различни плодове и зеленчуци и могат да бъдат приемани като хранителни добавки. Те абсорбират вода и образуват гелообразно вещество в храносмилателния тракт, което забавя процеса на храносмилане. Разтворимите фибри се свързват с холестерола и подпомагат изхвърлянето му чрез изпражненията, без да се абсорбира от кръвта. Те също така подпомагат храносмилателния процес, засилват чувството на ситост след хранене и намаляват производството на холестерол в черния дроб.
Добавянето на разтворими фибри към здравословната диета може да бъде от полза за понижаване на холестерола. Съществуват различни видове разтворими фибри, а псилиумът е един от тях. Той се предлага като хранителна добавка и е доказано е, че намалява нивата на “лошия” LDL холестерол с около 7%.
В заключение
Високите нива на холестерола представляват потенциален риск за развитието на сериозни здравословни проблеми като инсулт и инфаркт. За да намалите този риск, трябва да опитате различни подходи за управление на нивата на холестерола.
Промяната в начина на хранене, повишаването на физическата активност, отказът от вредни навици и отслабването са важни фактори за подобряване на общото здравословно състояние и контролиране на холестерола.Приемът на хранителни добавки като рибено масло, червен ориз, берберин и разтворими фибри, може да бъде полезен допълнителен подход за намаляване на холестерола. Редовните тестове и изследвания на липидния статус също са от съществено значение за поддържане на здравословните нива на холестерол и намаляване на риска от сериозни здравословни проблеми.